Herkese Merhaba Tatlı Bi Dilim Severler,
Bu tarifimizde içi yumuşak, dışı gevrek, lezzetli ve göze hitap eden poğaçalar yapıyoruz.
Malzemelerimiz:
-1 Su bardağı ılık süt
-1 Su bardağı ılık su
-1 Su bardağı sıvı yağ
-2 Adet yumurta
-1 Yemek kaşığı tuz
-4 Yemek kaşığı şeker
-1 Adet yaş maya (isteğe göre kuru maya da kullanılabilir)
-100 gram margarin
-6,5 Su bardağı un
-İsteğe bağlı olarak susam ve çörek otu
Hazırlanışı:
Hamurumuzu hazırlamak için öncelikle geniş bir kaba maya, şeker, tuz, bir yemek kaşığı un ekleyip üzerine suyumuzu ve sütümüzü ilave edelim. Mayamızın aktifleşmesi için üzerini kapatıp 5 dakika kadar bekleyelim.
Bu arada 2 yumurtanın akını ve sarısını
farklı kaselere ayırıp kenara alalım. Sonrasında tüm malzemeler homojen şekilde
birbirine karışıp kıvam alana kadar karıştıralım. Daha sonra içerisine sarısını
ayırdığımız yumurtaların akını ve sıvı yağımızı ilave edelim. Tüm malzemeler
iyice karışana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Sona yaklaştığımızda
kontrollü şekilde unumuzu karışımın üzerine ilave ederek yoğuruyoruz. Hamurumuzun
ele yapışmayan yumuşak bir kıvam almasını sağladıktan sonra üzerini bir streç
yardımıyla kapatıp 1 saat beklemeye alalım.
Hamurumuz dinlenirken biz hamurumuzun içine sürmek için margarinimizi
bir tava yardımıyla yanmayacak şekilde eritelim. Eriyip ılıyan margarinimizin
içine yarım çay bardağından biraz az sıvı yağı ve tek yumurta sarısını ilave edip
karıştıralım.
1 saatin sonunda iyice şişmiş yumuşak hamurumuzun havasını
alıp tezgahınıza uzunca seriyoruz. Avucunuza sığacak boyutta dilimlere ayırıp bezeler
haline getiriyoruz. Bezelediğimiz hamurları dikdörtgen şekle yakın olacak
şekilde açıp üzerine yağ ve yumurta sarısı karışımımızı sürelim. Uzun kenardan
başlayarak içe doğru yuvarlayalım. Elde ettiğimiz uzun hamuru uzunlamasına
ortadan ikiye keselim. İkiye ayırılan hamurları örgü şeklinde dolayarak en son
yuvarlayıp gül şeklini elde etmiş oluyoruz. Sona kalan tek yumurta sarımızı gül
şeklini verdiğimiz hamurların üzerine sürüp isteğe göre susam ve çörek otu
serpiştirebilirsiniz.
Fırında 200 derecede altı üstü kızarana kadar pişmeye bırakıyoruz. Afiyet olsun.
Tarifin videolu anlatımına aşağıdan ulaşabilirsiniz ↓
Bir sonraki tatlı dilimlerde buluşmak dileğiyle…
Yorumlar
Yorum Gönder