İçi Yumuşacık Dışı Gevrek Gül Poğaça Tarifi

Herkese Merhaba Tatlı Bi Dilim Severler,

Bu tarifimizde içi yumuşak, dışı gevrek, lezzetli ve göze hitap eden poğaçalar yapıyoruz.









Malzemelerimiz:

-1 Su bardağı ılık süt

-1 Su bardağı ılık su

-1 Su bardağı sıvı yağ

-2 Adet yumurta

-1 Yemek kaşığı tuz

-4 Yemek kaşığı şeker

-1 Adet yaş maya (isteğe göre kuru maya da kullanılabilir)

-100 gram margarin

-6,5 Su bardağı un

-İsteğe bağlı olarak susam ve çörek otu

 

Hazırlanışı:

Hamurumuzu hazırlamak için öncelikle geniş bir kaba maya, şeker, tuz,  bir yemek kaşığı un ekleyip üzerine suyumuzu ve sütümüzü ilave edelim. Mayamızın aktifleşmesi için üzerini kapatıp 5 dakika kadar bekleyelim.

Bu arada 2 yumurtanın akını ve sarısını farklı kaselere ayırıp kenara alalım. Sonrasında tüm malzemeler homojen şekilde birbirine karışıp kıvam alana kadar karıştıralım. Daha sonra içerisine sarısını ayırdığımız yumurtaların akını ve sıvı yağımızı ilave edelim. Tüm malzemeler iyice karışana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Sona yaklaştığımızda kontrollü şekilde unumuzu karışımın üzerine ilave ederek yoğuruyoruz. Hamurumuzun ele yapışmayan yumuşak bir kıvam almasını sağladıktan sonra üzerini bir streç yardımıyla kapatıp 1 saat beklemeye alalım.

Hamurumuz dinlenirken biz hamurumuzun içine sürmek için margarinimizi bir tava yardımıyla yanmayacak şekilde eritelim. Eriyip ılıyan margarinimizin içine yarım çay bardağından biraz az sıvı yağı ve tek yumurta sarısını ilave edip karıştıralım.

1 saatin sonunda iyice şişmiş yumuşak hamurumuzun havasını alıp tezgahınıza uzunca seriyoruz. Avucunuza sığacak boyutta dilimlere ayırıp bezeler haline getiriyoruz. Bezelediğimiz hamurları dikdörtgen şekle yakın olacak şekilde açıp üzerine yağ ve yumurta sarısı karışımımızı sürelim. Uzun kenardan başlayarak içe doğru yuvarlayalım. Elde ettiğimiz uzun hamuru uzunlamasına ortadan ikiye keselim. İkiye ayırılan hamurları örgü şeklinde dolayarak en son yuvarlayıp gül şeklini elde etmiş oluyoruz. Sona kalan tek yumurta sarımızı gül şeklini verdiğimiz hamurların üzerine sürüp isteğe göre susam ve çörek otu serpiştirebilirsiniz.

Fırında 200 derecede altı üstü kızarana kadar pişmeye bırakıyoruz. Afiyet olsun.

Tarifin videolu anlatımına aşağıdan ulaşabilirsiniz ↓

Bir sonraki tatlı dilimlerde buluşmak dileğiyle…




Yorumlar